May 30, 2009

Gratulerer med dagen!

Til Liv Kristin, Tor Arne, Sverre og Elena (happy birthday!), og andre som måtte ha bursdag idag.

Håper dere alle har hatt en fin dag, og blitt litt bortskjemt!

Stor bursdagsklem fra Anita.

Litt kjipt at jeg nettopp har reist fra Norge til Geneve, når værfordelingen er slik:

May 29, 2009

Zürich, endelig...

Her kommer endelig den mye omtalte Zürich-turen til meg og Inga. Inga ankom Geneve onsdagen før 1.mai langhelga, med lyntoget (også kjent som TGVen) fra Paris etter å ha vært på et møte med jobben der.

Vi hadde lenge diskutert om vi skulle til Zurich, eller om vi kanksje skulle på en biltur med noen av de andre norske jeg kjenner her nede. Og de fleste av dere som kjenner meg, vet at jeg like å planlegge, så det er klart vi hadde snakket mye om det, men fikk liksom aldri noe svar fra de andre norske. Til slutt ble det ikke noe av bilturen, så torsdag sjekket Inga togprisene til Zurich, og vi var enig at omtrent 1000kr pr. person var nokså dyrt tur/retur.

Samme kveld var vi på besøk hos de norske, drakk litt vin og drøste en hel del. Prøvde å overtale Magnus og Tomas til å være med (de har begge hver sin bil), men de var ikke særlig gira på det. Så Inga og jeg innså at det ble vel kanskje ikke noen tur på oss allikevel, i det hele tatt...

Fradagsmorgen er det strålende vær. Vi har fremdeles lyst og reise. Da vi får konstantert at 1000kr for en helgetur med overnatting (for vi skulle jo til venner) egentlig var veldig rimelig, så begynte vi såvidt å pakke. Inge sjekket bankkontoen, som til hennes store overraskelse inneholt mer enn 1000kr mer enn hun forventet, var vi ikke lenger i tvil!

Inga, mens vi venter på bussen.

Vi pakket så fort vi kunne, for så å etterpå sitte og vente på bussen som skulle ta oss inn til Geneve i 40 min. Vi skulle til Zurich.

Vi hadde laget oss en nydelig salat til lunsj, som vi spiste i 2.etg på toget (jepp, dritkult med 2etg-tog!). Vi følte virkelig at vi var på piknik i den sveitsiske naturen! Nydelig - også så godt det var:)
Meg og lunsjen vår på toget.

Vel ankommet Zurich blir vi tatt i mot av Andreas, en tysk venn av Inga som hun ble kjent med på utveksling i New Zealand. Han ordnet med grilling i Zurichs mest fasjonable strøk! Huset han og 10 andre studenter leide hadde vært forsøkt solgt for 9 millioner sveitsiske franc, det vil si bare 50 millioner norske kroner... (ehm). Tina Turner skal visstnok ha et hus like i nærheten...

Etter god grillmat bar turen til Marianne, ei (ihvertfall nå felles vennine) som også studerer på NTNU. Da vi møtte henne på togstasjonen kom hun fortvilet syklende på sin lånte racersykkel. Etter å ha deltatt på et langt ritt, ble hun på hjemveien frastjålet sin sekk med pass, busskort, lommebok etc. Men mobil og husnøkler hadde hun heldigvis på seg. Så da bar det hjem til henne og sove!

Fra venstre: Marianne, Andreas og Inga.

Dagen etter ble det tid for litt turist sightseeing i Zurich, samt soveposeleiting til undertegnede. Vi gikk en tur opp i et av tårnene i kirka Grossmünster, her fikk vi flott utsikt over byen!
Marianne på vei opp den smale trappa i kirketårnet.


Grossmünster, tror det var det nærmeste tårnet vi var oppe i.

Litt av Zürich. Det var utrolig mange kirketårn i Zürich, og alle hadde ei klokke på hver av de 4 sidene av tårnet! Det var som å se Big Ben om igjen og om igjen.


Jeg prøver sovepose! Valget falt tilslutt på akkurat denne.


Stor takk til Marianne for at vi fikk overnatte hos deg og at hadde tid til å henge med oss. Virkelig kjekt var det forresten med UNO-spill på lørdagskvelden. Takk til Andreas for grillingen. Sist men ikke minst, stor takk til Inga for å ta meg med på en så spontan tur! Jeg koste meg masse. Takk til alle for omvisning av byen!

À la prochain!

May 13, 2009

Linken er nå oppdatert!

Linken fra forrige innlegg er nå oppdatert! Nå trenger man ikke lenger noe pålogging fra CERN for å se videosnutten! Kos dere.

Ellers håper jeg flere av dere venter i spenning for å høre om min helg i Zurich, ehe, sikkert veldig mange! :|

Har eksamen mandag, tirsdag og onsdag neste uke. Så oppdatering lar seg vente på. Men i mens synes jeg hver og en av dere skal komme med en (u)nyttig og interessant fakta til meg som vi alle kan more oss med i mellomtiden!

May 09, 2009

Anita har gravd seg ned i eksamenslesinga...

Hei alle sammen, har vært lite aktivitet på bloggen min i det siste, og det kan lett bli mindre nå som eksamenslesingen har startet for alvor. Men jeg skal skrive om min spontane tur til Zurich som jeg har lovet. I mellomtiden har jeg noen ting dere kan se på egenhånd. Som f.eks. denne presentasjonen av hvordan man kanskje burde se på genier (videoklippet er kun på engelsk): http://www.ted.com/index.php/talks/elizabeth_gilbert_on_genius.html

Og visste du f.eks. at "60 % av all vin som fremstilles i verden, blir drukket av europeere"? Det er nokså utolig! I morgen skal jeg og 3 andre av mine kolleger (portugisisk, italiensk og tysk/ungarsk/finsk) ha vårt første måltid i en serie av internasjonale matretter. Portugisiske Hugo sier; "My cooking is not so good, so I'll bring the wine!" Høres fint ut. Men så kom jeg til å tenke på at når jeg da skal lage god tradisonell norsk mat som f.eks. komla, grøt, kjøttkaker i brun saus... Hva vin skal man da ha?? Er det i det hele tatt mulig å nyte vin til dette?

Det finnes forresten hele 205 kvinner i Norge som har "Anita som eneste fornavn og Hansen som eneste etternavn", altså det samme som meg! Prøv å google meg og se om du virkelig finner meg da...

En annen rar (i mangel av et bedre ord) ting jeg kom over i en diskusjon med min polske flatmate, er at Loke fra norrøn mytologi var opprinnelig en jotun (=kjempe), men som etter å ha blandet blod med Odin fikk magiske krefter. Han omtales som en halvgud som hadde evne til å skifte form. Han var en stund laks (ja, fisk), i tillegg til å ha vært ei hoppe/merr (=hunnhest). I forbindelse med sistnevnte rakk han altså å bli mor til Odins hest! For en vanvittig syk fantasi våre forfedre har hatt! ps. ikke egentlig så rart at min polske venn vet dette da han har en bror som skriver bachelorgrad om hvordan norrøn mytologi har påvirket heavy metal musikk. (...)

Nei, nå får jeg legge meg, mer fransklesing og personal/organisasjonspsykologi i morgen!

May 03, 2009

Månedens oppdatering

Siden mitt innslag om aprilspøker har mye hendt. Jeg har endelig fått vært nede i tunnelen, eller dvs. jeg har sett på to av 6 detektorer som ligger plasert rundt akseleratoren LHC (Large Hadron Collider). Akseleratoren har som oppgave å akselerere elektroner i den ene retningen og protoner i den andre, og så krasjer man disse sammen ved detektorene. Jeg har vært så heldig å kommet meg ca. 80 m under bakkenivå for å se på både LHCb (b står for "beauty" og refererer til en bestanddel kalt "the bottom quark") og ATLAS (A Toroidal LHC ApparatuS) detektorene, vis formål er å oppdage nye bestanddeler i universet vårt.

Slik ser en detektor (LHCb) ut fra siden. Her er det lag på lag med ulik elektronikk og teknikk.

Mine kolleger Helga og Giulia, og meg. Bildet er tatt slik at man kikker oppover transporthullet til LHCb. Gjennom dette ca. 100 m dype og 18 m brede hullet har alle delene til detektoren blitt senket med heisekran.

Halve kontrollrommet til ATLAS. Nokså stille og rolig nå som det ikke går noen eksperimenter.

Ellers har jeg siden sist rukket å ha påskeferie, med besøk fra Norge. Først var Tor Arne her noen dager, før vi reiste opp til Val Thorens, et av Europas høyeste skisteder. Tirsdagen midt i påsken var vi nedom Geneve og hentet mamma og pappa, som også ble med til Val Thorens. Siden vi hadde leiebil, hadde vi satt ei halv flaske vin og sveitsisk sjokolade klar i baksetet til de nyankomne. Noe som kom godt med da undertegnede skulle guide oss ut av Geneve på rett side av byen uten å kjøre på de sveitsiske moterveiene... En time etter vi forlot flyplassen, og pappa har konstantert at vi har kjørt i ring, klarer vi endelig å finne veien ut. Ikke nok med det, så er den franske delen av motoerveien som vi skulle ta stengt pga. veiarbeid, og vi må/får kjøre seightseeing på franske landeveier. Noe som forøvrig kan anbefales for sommerhalvåret!

Godt er det at Val Thorens ligger såpass høyt (byen på ca. 2300 moh., og høyeste skibare topp på 3230 moh.), da de siste 2 ukene før påske brakte sol og 20 graders varme. Og det var virkelig rart å komme kjørende ned fra fjellet (ca. 0 grader) til dalen på ca. 30 min hvor det var hele 24 grader!

Vel tilbake i Geneve (eller dvs. St. Genis) sent påskeaften er vi trøtte og slitne. Første påskedag går turen til gamlebyen i Geneve, og Tor Arne får bestilt seg en ordentlig sterk pastarett. Halvveis i retten, rett før tårene sprutet, spurte jeg om vi skulle bytte. Jeg var blitt litt lei av min pastarett, og ville sikre at han også fikk i seg nok mat. Skal hilse og si at den var sterk!

Sterk, men god pasta!

Skikkelig kule blomster, sjekk ut bladene nederst. I bakgrunnnen til høyre her ser du den berømte "Jet d'eau" (uttales: "sjettåh", som jeg fikk høre fra en fornærmet innfødt "No, it's much more than a fountain!"). Denne pumper nemlig 500 liter vann per sekund, og er 140 meter høy, så det er virkelig en vannjet ;)

Helgen etter påske var rolig og fin. Med bare 3 av oss hjemme i St Genis ble det fellesmiddag hver dag, med fantastisk mat og utolig feitende desserter. Søndag våknet jeg til ferdig lunsj som ble servert med vin, og til kvelds hadde vi pannekaker med banan og sjokolade, nå også med vin til. Tusen takk til kokkene Mariusz og Vero (2 av de jeg bor med).

Deeeeeeeilige pannekaker! Klarte såvidt å spise 2 stk...


I tillegg har jeg rukket en langhelg til Trondheim. Her stod pakking av flyttelasset for tur, jeg og Tor Arne pakket nokså mye på den tida vi ikke sov eller var på jobb. Til tross for at jeg følte jeg pakket og pakket og pakket var dette ingenting i fht. det som var igjen etter at jeg var reist på mandagsmorgen, som Tor Arne måtte ta på egenhånd. GOD INNSATS TOR ARNE!! Og takk til Frank som var med og fikk bært* og kjørt flyttlasset vårt hele veien til Stavanger.

Den største happeningen vi fikk med oss den helga var diplomfesten. Dette er festen for å feire at klassen min (meg inkludert) snart er ferdige med en 5 år lang utdanning. (Neida, jeg er ikke teknisk sett ferdig før til jul, og de første er ferdig i juni, så ikke grunn til å gratulere meg enda). Det ble en skikkelig fest; vorspiel (med 30 champagneflasker på rundt 25 mann), 3 retters middag på Kvilhaugen gård (for 120 mann, noe som inkluderer en del av våre professorer) og nachspiel (også med ferdig innkjøpt drikke til alle mann).

Vi rakk også et besøk og middag hos Tor Arnes søskenbarn med familie, utenfor Trondheim. Godt med en ekte norsk søndagsmiddag!

Neste innslag blir om Ingas besøk fra Trondheim, hvor vi helt impulsivt heiv oss rundt og tok en weekend i Zürich! Stay tuned;)

*bært: i går hadde jeg, Inga og Marianne en diskusjon på hvordan man skal si å bære i fortid; har bært eller har båret... Jeg argumenterte sterkt for har båret (eller på dialekt, har båre), men nå når jeg skriver på bokmål falt det så naturlig å skrive har bært... Tilbakemeldinger på dette mottas med takk!